Mi az az Estrich (esztrich) aljzatbeton?

Az Estrich beton, speciális, vékony (általában 2-8 cm) aljzat beton réteg, ami a padlószerkezet részeként, a járófelület, a burkolatok közvetlen aljzatául szolgál. Az építés helyszínén kerül bedolgozásra közvetlenül a fogadószerkezetre vagy egy közbenső-, vagy szigetelő rétegre. Költséghatékonyan alkalmazható teherelosztó feladatokhoz, valamint rendkívül jó aljzatkiegyenlítő. Az esztrich beton az aljzathoz úgynevezett tapadó híddal, vagy elválasztó / szigetelő réteg közbeiktatásával kapcsolódik. Az Estrich-rétegnek számos feltételnek kell megfelelnie, amit kifogástalanul teljesít is:

 • kopásálló réteg
 • tömör és szilárd ugyanakkor rugalmas is
 • sík-egyenletes felületet ad
 • jó hővezető (ami padlófűtésnél rendkívül fontos) de nem éghető
 • átveszi és el is osztja a padlószerkezet felületét érő terheket
 • fogadórétegként padlóburkolathoz
 • kopórétegként is szolgálhat

Az esztrich beton előnyei

Az estrich beton hagyományos aljzatbetonnal szemben könnyebben és gyorsabban teríthető, ezért költséghatékony és időtakarékos megoldás. Az estrich betonozásnál a speciális gép a beton előállításához szükséges anyagokat tökéletesre keveri. A precíz keverésnek köszönhetően az elterített beton nem fogja „kidobni a vizet”, így emiatt a szokásos utókezelésre és locsolásra nincs szükség a száradási idő alatt. Az esztrich beton továbbítása speciális és terítése tömlők segítségével történik, így akár olyan területen is alkalmazható, ahol a talicskázás tönkretenné az előzőleg telepített padlófűtést, vagy épületgépészeti megoldásokat.

Miért olcsóbb az esztrich beton a hagyományos aljzatbetonnal szemben?

A hagyományos aljzatbetonra általában minimum 21 nap után burkolható biztonságosan, míg az esztrich beton esetében a száradási idő mindössze 7 nap. Ez a rövid száradási idő a használói szempontjából akár hetekkel is csökkentheti az ingatlan birtokbavételét. Az estrich beton lerakása és keverése speciális gépeket és adalékokat igényel. Ez a kis többletbefektetés azonban hamar megtérülhet, hiszen a hagyományos aljzatbetonnál magasabb minőségi és esztétikusabb megoldást kapunk.

Mikor érdemes esztirch betont alkalmazni?

Alkalmazási területeit tekintve, épülettípustól függetlenül, gyakorlatilag bármilyen burkolat típusról legyen is szó, akár hideg (pl.: padlólap, járólap) vagy meleg burkolat (hagyományos-, vagy laminált parketta, padlószőnyeg, linóleum, stb.). Iroda-, családi ház, vagy ipari épületekről is beszélünk, az Estrich beton egyaránt jól működik, hiszen alkalmazásával műszakilag és minőségileg is jobb aljzatot kapunk. Továbbá érdemes az esztrich betont időhiányban végzett munkák esetén alkalmazni. Olyankor, amikor az aljzatkiegyenlítő felhordására nincs lehetőség. Ha az aljzatbetonban épületgépészeti berendezések futnak, vagy nagy munkaterületeknél. A kis, szűk területeken végzett munkák esetében. Családi házak kivitelezésekor az esztrich betont érdemes választani, ha a lehető legegyszerűbb megoldásra van szükségünk.

Hő- és hangszigetelés

Ez a technológia lehetővé teszi a hőszigetelő illetve a hangszigetelő anyagok használatát is. Ilyenkor az Estrich beton „úsztatva” kerül a hőszigetelésre, ami egy szabadon mozgó teherelosztó réteg, melyet az alapfelülettől a kívánt szigetelő réteg és egy úgynevezett technológiai szigetelés választ el. Lehetőség van mikroszálak használatára is, melyek hatékonyan csökkentik a korai zsugorodási repedéseket, illetve a mikroszálak bizonyos esetekben alkalmasak az acélháló kiváltására is. Az elkészült esztrich beton felülete közvetlenül burkolható, padló kiegyenlítést nem igényel. A kötési idő változó.

Estrich beton felhasználási területei:

 • lakások
 • családi házak
 • közintézmények
 • irodák
 • ipari létesítmények
 • bevásárlóközpontok