Betonozási aranyszabályok: erre kell figyelni

betonozasi_aranyszabalyok

Mindössze három különböző összetevő (cement, víz és sóder) egy kis kézügyesség, néhány szerszám, barátok, és már kezdődhet is a kerti szaletli, az autóbeálló vagy a járda betonozása. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, amire érdemes odafigyelned, ha otthon betonozol magadnak.

Amit semmiképpen ne te csinálj meg!

Semmiképpen nem akarunk eltántorítani a betonozástól, de fontos, hogy felismerjük a határainkat és tisztába legyünk a tudásunkkal. Ezért azt tanácsoljuk, hogy tartószerkezetet, teherviselő alapot, vagy például egy teljes ház alapozását mindig bízzuk szakemberre, semmiképpen nem érdemes nekünk magunknak belekezdeni még akkor sem, ha úgy érezzük rengeteg spórolunk vele.

Mielőtt megbeszéljük, hogyan kell betonozni beszéljünk a betonról.

 

A beton

A beton, az beton, gondoljuk sokan, pedig még hivatalos fogalma is van annak, hogy mi számít annak. Maga a szó német, oda a latinból került, ahol „bitumen”-nek hívták a betont. (A magyar nyelv szépsége, hogy a bitumen és a beton nálunk mást-mást jelent)

A beton – a fogalma szerint – egy olyan korszerű építőanyag, amelyet (idézzük) kötőanyag (általában cement), adalékanyag (leggyakrabban homokos kavics), valamint víz keverékéből állítanak elő. Ezzel el is jutottunk oda, hogy a beton előállítása egyszerű: víz, sóder és cement megfelelő arányú keverésével meg tudjuk oldani, de ha betonozunk megtehetjük készbetonnal is.

 

Betonozási aranyszabályok

Van néhány aranyszabály, amit be kell tartanunk. Az első, hogy megfelelő arányban keverjük a betont, ha mi keverjük. A helyes keverési arány a következő: 1 tömegrész cementhez 5-6 tömegrész sódert és 0,6 tömegrész vizet tegyünk ahhoz, hogy időtálló legyen a betonunk. Persze megvehetjük készen is, illetve készíthetjük ettől kicsit eltérőre is, de ez a klasszikus beton.

Számoljuk ki pontosan, hogy mennyi betonra van szükségünk, és (ez is aranyszabály) inkább felfelé kalkuláljunk, mint lefelé. Ez azt jelent, hogy ha 10 méterszer 10 méteres beton négyzetet szeretnénk 5 centiben lebetonozni akkor egy fél köbméter betonnal megoldható, de inkább 0,6 és 0,7 köbméter között lesz elég. Ez azt is előrevetíti, hogy több alapanyag legyen inkább, mint kevés, mert rendkívül bosszantó (és drága) ha fél köbméterrel kevesebb sódert rendelünk, ezért kell még egy kanyart fizetnünk.

Fontos az anyaghasználat: kizárólag szép, tiszta sódert használjunk, és tiszta vizet, különben jelentősen megváltozhat a teherhordása.

A zsaluzás fontos. Még a betonozás előtt készítsd el, főszabály viszont, hogy ha még soha nem készítettél zsaluzatot akkor érdemes egy tapasztaltabb mestert megkérni erre a feladatra, mert a zsalu fogja tartani a betont és ha munka közben szétesik akkor rendkívül nehéz javítani.

A vasalatra is nagyon oda kell figyelned mert mindenkinek van egy (akár költséget csökkentő) hasznos ötlete, tippje, megoldása, ami akár károkat is okozhat neked, ha megfogadod.

 

Ekkor betonozz!

Érdemes elkerülni a szélsőséges időjárási körülményeket: a nagyon hideget és a nagyon meleget is. Nem csak az egészséged miatt, hanem azért is mert nagy melegben kiszárad a beton nagy hidegben pedig kockáztatod a minőséget (-10 fok alatt egészen egyszerűen tilos, értelmetlen betonozni). Fontos, hogy (nagy) esőben sem szabad mert túl sok lesz a víz.

 

Ezekre a szerszámokra lesz szükség betonozáskor

Lesz néhány olyan szerszám és eszköz amire szükséged lesz: a betonkeverőre (ezt megveheted bárhol, de bérelni, sőt kölcsönkérni is lehet), lapátra, talicskára, vödrökre (szuper a nagy, régi festésből megmaradt) áramra, vízre, védőfelszerelésre. Pro tipp: a betonkeverőt megúszhatod, ha a talicskában kevered a betont, de nehezebb lesz.

Ha elkészült a betonod a zsaluban, akkor csak egyenesre kell húznod, megvárni azt az időt míg megszilárdul és készen is van a betonod.

Van még egy aranyszabály: ha 5-8 köbméternél több betonra van szükséged akkor lehet, hogy érdemes elgondolkodni a készbetonon, mert gyorsabb és talán (az idődet beleszámítva) olcsóbb is, igaz nehéz megoldani, hogy szakaszosan érkezzen.

Szívesen segítünk a betonozásban, kattints: