Az Estrich beton előnyei

estrich_elonyok

Bár a betonozás az építkezésünk egyik legfontosabb lépése, általában a generálkivitelezőre vagy a kőműves brigádra bízzuk a betonozást és az aljzatbetonozást, aztán izgatottan várjuk, hogy végre megszáradjon és haladhassunk tovább az építkezéssel, felújítással. Pedig a betonozás ennél több, vannak eldöntendő kérdések előnyök és hátrányok: íme például az estrich beton előnyei.

Miért pont „estrich” beton?

Nem sok olyan betontípus van, amire igaz, hogy „nomen est omen” azaz a nevében a jelentése, de az estrich beton ilyen, hiszen maga a szó – bár több jelentésű – elsősorban padlót, padlózatot jelent és valahogy úgy kell ejteni, hogy esztrih. Ha építkezés és műszaki szempontból nézzük akkor az estrich beton nem más, mint egy fogadó réteg a ház alapja és a leendő burkolatod között (persze a burkolatot nem közvetlenül a betonra rakjuk), nagyjából 2-8 centis „aljzatbeton”.

Ilyen módon a technológiai sorrend egyik legfontosabb, kikerülhetetlen eleme. De milyen előnyei vannak az estrich betonnak, miért éppen ezt érdemes választani?

 

Miben más az estrich beton, mint a sima beton?

Az estrich beton elsősorban az összetételében különbözik a sima betontól és amíg a betonnál az az elvárt, hogy megfelelően tömör legyen és nagy legyen a nyomószilárdsága, az estrich betontól az, hogy stabil legyen, ellenálljon a húzásnak, a hajlításnak és rendkívül sima sík és egyenes legyen a felülete. Emellett fontos, hogy jó hővezető legyen mert úgy tudja remekül kiszolgálni a padlófűtést.

 

Az estrich beton előnyei

Sok előnye van az estrich betonnak az aljzatbetonnal szemben, összegyűjtöttük a legfontosabb néhányat, ezek alapján el tudod dönteni, hogy számodra megfelelő-e?

Ellenáll a tartós nedvességnek

Az estrich beton rendkívül jól ellenáll az akár tartós nedvességnek is, a cementesztich például vízálló. Megkönnyíti a lerakását, hogy nem szükséges locsolni (a betont kell, különben könnyen megég, megreped, szétesik), cserébe pár napig óvni kell a széltől és a közvetlen napsugárzástól. Különös, de pár nap elteltével megfordul a kocka és huzat kell neki, járó levegő.

 

Könnyen teríthető

Ott, amikor fontos, hogy egyenletes, sík legyen a felületünk, számít, hogy egy beton mennyire könnyen és szépen teríthető. Az estrich beton sokkal könnyebben terül és teríthető, mint más aljzatbetonok, további előnye, hogy tömlők segíthetnek a terítésben, így nehezebben hozzáférhető helyeken is alkalmazható.

Olcsóbb, mint a hagyományos aljzatbeton

Az estrich beton nem kedvezőbb árú, mint a sima aljazbeton, hanem attól lesz olcsóbb, hogy nem akasztja meg jelentősen az építkezési folyamatokat, ezzel nincs állásidő (az alapot például jellemzően 1 hónapig locsolni kell, ami 1 hónap állás)

Gyorsan köt

Maga a beton teljes kötési ideje nem lenne elég indok ahhoz, amit leírtunk. Bár már másnap lépésálló, és legalább 7-10 napra szükség van ahhoz, hogy teherbíró is legyen, ezt az időt jelentősen lehet csökkenteni, ha adalékanyagokat használunk.

Rendkívül ajánlott padlófűtéshez

Egyre többen fedezik fel a padlófűtés előnyeit, hiszen kellemes temperáló fűtés, alacsony költségű rendkívül jó hatásfokú és emellett lenyűgöző élményt nyújt télen. Az estrich beton jól vezeti a hőt ezért különösen jó választás padlófűtéshez.

 

Beszéljünk az árról!

Egységnyi felületre vetítve kicsit drágább, mint az aljzatbeton, de praktikusabb, gyorsabb, szebb, könnyebb vele dolgozni és meggyorsítja a munkafolyamatot. Modern és tartós, tökéletes minőségű felületet ad rövidebb átfutási idővel.

Maradt még kérdésed az estrich betonról? Ide kattintva tedd fel, ha ide kattintasz akkor meg is rendelheted tőlünk.